www.fs-rs.si / Aktualno / Aktualno / Nova fiskalna pravila EU in posledice za Slovenijo (članek v Bančnem vestniku)
Objavljeno: 2. 9. 2024

Nova fiskalna pravila EU in posledice za Slovenijo (članek v Bančnem vestniku)

Predstavljena so nova fiskalna pravila na ravni EU in njihove posledice za Slovenijo. Pravila vsebujejo znatno število pogojevanj, pomembno vlogo pa ohranjajo nemerljive spremenljivke. Pojasnjen je pomen analize vzdržnosti javnega dolga v novem sistemu ekonomskega upravljanja. Uradni izračuni prihodnje poti javnih financ bodo postali javni razmeroma pozno v postopku priprave srednjeročnih proračunskih dokumentov. Zato je prikazan ilustrativni izračun rasti neto izdatkov oziroma zahtevanega prilagajanja javnih financ v Sloveniji v prihodnje ter primerjava z zahtevami starih fiskalnih pravil in z dolgoletnimi povprečji.

Čeprav so zahteve novih fiskalnih pravil nekoliko blažje od zahtev starih fiskalnih pravil, naj bi bil v prihodnje manevrski prostor fiskalne politike v primerjavi z dosedanjo realizacijo nekoliko bolj omejen. Dovoljena rast izdatkov naj bi bila namreč za okrog petino manjša od povprečne rasti zadnjih dveh desetletij.

© Fiskalni svet 2017 - 2024

Ta spletna stran uporablja piškotke. - Več o piškotkih

Ime Namen Veljavnost
pll_language Piškotek si zapomni uporabnikovo izbiro jezika spletnega mesta. 1 leto
TS(...) Spletni strežnik, kjer gostuje spletno mesto Fiskalnega sveta (t. j. strežnik Ministrstva za javno upravo), za svojo polno funkcionalnost uporabnikom nastavlja sejni piškotek, katerega ime se prične s TS in nadaljuje s poljubno šestnajstiško vrednostjo [0-f], npr. ‘TS015ff37’), in je nujno potreben za zagotavljanje ustrezne ravni storitve. čas seje